Aangeboren hartziekten bij kinderen

De afdeling Kinderoncologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc is internationaal befaamd voor de behandeling van hartmisvormingen.

De afdeling Kinderoncologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc is ervaren in het verwelkomen van patiënten uit het buitenland. Het komt erop neer dat ongeveer 15% van de patiënten die hier worden geopereerd uit het buitenland komt. Zij worden doorverwezen naar de Cliniques universitaires Saint-Luc via artsen in het buitenland waarmee het ziekenhuis samenwerkt of via NGO's en verenigingen zoals Chaîne de l’Espoir, waarvoor professor Thierry Sluysmans, hoofd van de afdeling Kindercardiologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc een speciale belangstelling heeft.

Welke pathologieën?

Er bestaat een groot aantal hartmisvormingen. Jonge patiënten uit het buitenland die naar de Cliniques universitaires Saint-Luc komen voor behandeling, lijden over het algemeen aan meer complexe misvormingen: slechte ventriculair-arteriële koppeling, enkelvoudige ventrikel, transpositie van de grote vaten, enz.

De meest geavanceerde behandelingen

Vandaag de dag beschikken artsen over geavanceerde technieken die beschikbaar zijn voor het corrigeren van de meeste hartmisvormingen. Naast “traditionele” chirurgie kunnen ze waar nodig hartkatheterisatie gebruiken. Deze techniek omvat het inbrengen van een buisje (katheter) via een ader of een slagader dat dan wordt doorgevoerd naar het hart door de natuurlijke baan van de bloedvaten te volgen. Kleine chirurgische instrumenten kunnen dan worden ingebracht om de hartmisvorming te opereren zonder de thorax te openen. Elk jaar voert de afdeling Kindercardiologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc ongeveer 250 hartkatheterisaties uit en ook rond de 250 chirurgische ingrepen bij kinderen.

Artsen met internationale ervaring

De artsen van de afdeling Kindercardiologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc zijn alle opgeleid in de beste gespecialiseerde centra ter wereld: Toronto (Canada), Boston (USA), Parijs, Londen, enz. en de afdeling Kindercardiologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc profiteert van de opleiding van hun artsen op topniveau: “Onze resultaten zijn als we die publiceren even goed en soms beter vergeleken met die van bepaalde belangrijke centra!

Internationale samenwerking

Artsen van over de hele wereld komen ook voor hun opleiding naar de afdeling Kindercardiologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc. Daardoor was ons ziekenhuis in staat om samenwerkingen te ontwikkelen met Centraal Afrika (Rwanda, Congo, enz.), Noord-Afrika (Marokko, Algerije) en Zuid-Amerika (Venezuela, Chili, Argentinië, enz.). Sommige van deze artsen hebben besloten om in België te blijven in de Cliniques universitaires Saint-Luc, waar hun moedertaal (Spaans, Arabisch, enz.) de communicatie met patiënten uit het buitenland vergemakkelijkt.

 

Meer informatie (voorlopig enkel in het Frans): www.cardiologiedesenfants.be en www.saintluc.be

ONZE SPECIALIST : PROFESSOR THIERRY SLUYSMANS

Hoofd van de afdeling Kindercardiologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Hoogleraar aan de Université catholique de Louvain (UCL)

BEKIJK PROFIEL