Oogkanker

De afdeling Oogheelkunde van de Cliniques universitaires Saint-Luc wordt in geheel Europa erkend vanwege hun ervaring en uitstekende prestaties op het gebied van de behandeling van oogkanker en met name retinoblastoom.

Retinoblastoom is de vaakst voorkomende maligne intraoculaire tumor die wordt aangetroffen bij kinderen, met een gemiddelde leeftijd van 18 maanden op het moment van de diagnose. In de meeste gevallen bestaat de behandeling van retinoblastoom uit de verwijdering van het getroffen oog (enucleatie). Maar als er hoop is op behoud van het getroffen oog en de overleving van het kind kan worden gegarandeerd, zal in de Cliniques universitaires Saint-Luc het team van professor Patrick De Potter, hoofd van de afdeling Oogheelkunde, een behandeling starten met als doel het getroffen oog te behouden. Zijn ervaring wordt internationaal erkend en de helft van de jonge patiënten met retinoblastoom die worden behandeld op de Oogoncologie-unit komt uit het buitenland (de Balkanlanden, Oost-Europa, Algerije, enz.).

Een lange behandeling

Om waar mogelijk enucleatie te vermijden, begint de op behoud van het oog gerichte behandeling voor retinoblastoom met systemische chemotherapie in samenwerking met het kinderhemato-oncologieteam onder leiding van professor Bénédicte Brichard. Zodra het volume van de intraoculaire tumor is verminderd, kunnen na 6 cycli chemotherapie gerichte oogbehandelingen van de resttumor (cryotherapie, transpupillaire thermotherapie, radiotherapie met radioactieve plaatjes) worden overwogen. Het kind wordt gedurende de gehele behandeling nauwgezet onder toezicht gehouden, voornamelijk tot de leeftijd van drie jaar. “We zien elk kind elke 3 à4 weken tijdens een kort onderzoek onder algehele anesthesie om zijn/haar oculaire therapeutische respons te documenteren en onmiddellijk gerichte oogbehandelingen toe te passen op het tumorlitteken als gevolg van chemotherapie”, legt professor De Potter uit. “Als algemene regel geldt dat na de leeftijd van drie jaar de kinderen zonder algehele anesthesie kunnen worden onderzocht.

Multidisciplinaire behandeling van kanker behoort tot de specialisaties van de Cliniques universitaires Saint-Luc. “We werken nauw samen met alle specialisten op wie een beroep kan worden gedaan om te helpen bij de behandeling van kanker: radiotherapeuten, kinderoncologen, nucleair artsen, oogheelkundigen enz. Dit is onze kracht: patiënten op één plek multidisciplinaire zorg bieden!”

Planning en casusselectie

De Cliniques universitaires Saint-Luc bieden ook andere voordelen bij de behandeling van retinoblastoom:

  • De behandeling lijkt minder duur te zijn dan in andere Europese centra voor oogkanker.
  • De tijd tussen de eerste consultatie in het geval van retinoblastoom en het begin van de behandeling is kort (meestal minder dan één week als er geen vertraging ontstaat met het verkrijgen van een visum).

Hiervoor is het van essentieel belang om het medisch dossier van het kind door te sturen (beschrijving van ooglaesies, medische beeldvorming, enz.) naar professor De Potter. Maar de beslissing over de behandeling kan pas worden genomen nadat het kind is onderzocht.

Oogmelanoom

De Oogoncologie-unit van de Cliniques universitaires Saint-Luc behandelt ook oogmelanoom, de vaakst voorkomende maligne tumor bij volwassenen. In de meeste gevallen worden intraoculaire melanomen (van de uvea) behandeld met contactradiotherapie met jodium-125 bevattende radioactieve plaatjes. Deze techniek omvat het chirurgisch plaatsen van een radioactief plaatje op het oppervlak van de oogbol, op maat gemaakt om de tumor aan te pakken en die te verwijderen. Onze ervaring bevestigt een therapeutisch succes bij meer dan 98% van de gevallen, waardoor het team van professor De Potter bij meer dan 90% van de patiënten enucleatie kan vermijden.

 

Meer informatie (voorlopig enkel in het Frans): www.saintluc.be

 

ONZE SPECIALIST : PROFESSOR PATRICK DE POTTER

Hoofd van de afdeling Oogheelkunde van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Directeur van de afdeling Oogoncologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Hoogleraar aan de Université catholique de Louvain (UCL)

BEKIJK PROFIEL