Onvruchtbaarheidsbehandelingen

In een tijd waarin één op de zes koppels problemen ervaart met zwanger worden, loopt het Human Reproduction and Infertility Centre van de Cliniques universitaires Saint-Luc voorop bij de behandeling van onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen.

Het Human Reproduction and Infertility Centre van de Cliniques universitaires Saint-Luc biedt een volledig scala aan behandelingen voor medisch geassisteerde voortplanting (hormonale stimulatie, intra-uteriene inseminatie met parter- of anonieme donorsperma (alleen voor koppels), in-vitrofertilisatie, ICSI, enz.) en is befaamd voor de behandeling van endometriose en steriliteit bij mannen en ook om het behouden van de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen.

Behandeling voor endometriose

Endometriose is een aandoening waarbij cellen uit het endometrium worden aangetroffen buiten de baarmoederbekleding, meestal in het peritoneum, de eierstokken en, minder vaak, in de darmen. Endometriose kan aanzienlijke pijn veroorzaken tijdens de menstruatieperioden van een vrouw en behoort bovendien tot de oorzaken van steriliteit bij vrouwen. De afdeling Gynaecologie en Andrologie van de Cliniques universitaires Saint-Luc biedt internationaal erkende expertise op het gebied van de diagnose en behandeling van deze aandoening.

Behandeling van steriliteit bij mannen

De afname van de kwaliteit en/of de kwantiteit van het sperma sinds het eind van de tweede wereldoorlog is de oorzaak van de helft van de problemen die worden ervaren bij de conceptie. Bij de Cliniques universitaires Saint-Luc wordt meer dan 60% van de in-vitrofertilisaties (IVF) om die reden uitgevoerd. De afdeling Andrologie houdt zich bezig met de behandeling van de ernstigste gevallen van steriliteit bij mannen.

Behoud van de vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen

De Tissue and Reproductive Cell bank van de Cliniques universitaires Saint-Luc neemt een belangrijke positie in op het gebied van cryopreservatie (preservatie bij lage temperatuur) van gameten van beide seksen, voor en na de puberteit. Met deze techniek is het mogelijk om de toekomstige vruchtbaarheid te behouden van patiënten die medische behandeling moeten ondergaan die mogelijk toxisch is voor hun gameten (bijvoorbeeld chemotherapie) of die een vorm van kanker hebben die invloed zou kunnen hebben op hun vruchtbaarheid. De Tissue and Reproductive Cell Bank van de Cliniques universitaires Saint-Luc kan het volgende verwijderen en bewaren:

  • ovocyten van vrouwen en jonge meisjes na de puberteit;
  • ovariumweefsel van jonge vrouwen en meisjes in de prepuberteit;
  • sperma en spermatozoa verkregen uit het testiculaire weefsel van mannen en mannelijke adolescenten;
  • testiculair weefsel van jongens in de prepuberteit - er wordt momenteel onderzoek uitgevoerd naar de ontwikkeling van stamcellen in het testiculair weefsel om deze te transplanteren of te kweken om de spermatogenese (spermaproductie) te reproduceren.

 

Meer informatie (voorlopig enkel in het Frans): www.saintluc.be

 

ONZE SPECIALIST : PROFESSOR CHRISTINE WYNS

Hoofd van de afdeling Gynaecologie en Andrologie
Medisch directeur van de Reproductive Tissue and Cell Bank
Hoogleraar aan de Université catholique de Louvain (UCL)

BEKIJK PROFIEL