Knieprothese

De afdeling Kniechirurgie van de Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel biedt de partiële knieprothese aan als behandeling voor unicompartimentele slijtage ten gevolge van arthrose.

Jaarlijks worden er ongeveer 450 knieprothesen uitgevoerd door het team in de Cliniques universitaires Saint-Luc. Een opmerkelijk aantal voor een Belgisch ziekenhuis!

Knieprothese – één, twee of drie compartimenten?

De knie bestaat uit 3 gewrichtscompartimenten: het mediale compartiment (de binnenzijde van de knie), het laterale compartiment (de buitenzijde van de knie) en de patella (de knieschijf of de voorzijde van de knie). Als voor alle drie compartimenten sprake is van slijtage ten gevolge van arthrose (slijtage van het gewrichtskraakbeen), is vervanging door een totale knieprothese de beste optie. Maar wanneer slechts één van de compartimenten is getroffen, is het beter om te kiezen voor wat bekend staat als een “resurfacing”-prothese: een unicompartimentele prothese (ter vervanging van één compartiment van de knie) of een bicompartimentele prothese (ter vervanging van twee).

Voordelen van een partiële knieprothese

Een totale knieprothese is voor de chirurg technisch gemakkelijker. Als er echter maar één of twee compartimenten vervangen hoeven te worden, adviseert de afdeling Kniechirurgie van professor Thienpont resurfacing-protheses. Vergeleken met een totale prothese hebben deze partiële protheses een aantal voordelen:

  • De procedure is minder invasief omdat er geen pees wordt doorgesneden, de kruisbanden intact blijven en het niet nodig is om over te gaan tot dislocatie van de knie zoals bij een totale knieprothese.
  • Het herstel verloopt sneller, met minder comorbiditeit voor zwakkere patiënten.
  • De resultaten na een jaar zijn beter wat betreft chronische pijn.

Snel en optimaal herstel

Dankzij een multidisciplinaire benadering kunnen de patiënten die een knieprothese ondergaan in de Cliniques universitaires Saint-Luc al de volgende dag stappen zonder krukken!

  • De anesthesiologen die verbonden zijn aan de afdeling Orthopedische Heelkunde van de Cliniques universitaires Saint-Luc hebben geavanceerde technieken ontwikkeld en maken gebruik van multimodale analgetica die het herstel versnellen en zowel de postoperatieve pijn als de pijn op lange termijn verminderen.
  • Een optimaal herstelprotocol en een nauwkeurige klinische route (“Optimaal herstel”) werden geïntroduceerd. Deze worden door alle patiënten gevolgd. De verpleegkundigen en fysiotherapeuten in de zorgafdeling weten bijvoorbeeld precies wanneer de patiënten dienen te ontwaken en uit hun bed moeten komen, wanneer ze hun eerste stappen moeten zetten (D+1), moeten leren traplopen (D+2), enz.

 

Meer informatie (voorlopig enkel in het Frans): www.saintluc.be

 

ONZE SPECIALIST : PROFESSOR EMMANUEL THIENPONT

Hoofd van de afdeling Kniechirurgie van de Cliniques universitaires Saint-Luc
Hoogleraar aan de Université catholique de Louvain (UCL)

BEKIJK PROFIEL