Reconstructieve en plastische chirurgie

De afdeling Plastische, Reconstructieve en Esthetische chirurgie van de Cliniques universitaires Saint-Luc biedt een volledig scala aan chirurgische reconstructieprocedures. Ze kan dus veel verschillende pathologieën behandelen door middel van een geïntegreerde, multidisciplinaire en gepersonaliseerde benadering.

Plastische chirurgie en oncologie

"Op het vlak van de oncologie zijn we bijvoorbeeld rechtstreeks en intensief betrokken bij de behandeling van talrijke tumoren: hoofd- en nektumoren, borsttumoren, melanomen, enz.", vertelt professor Benoît Lengelé, hoofd van de afdeling Plastische, Reconstructieve en Esthetische chirurgie. "Eerst analyseren we de extractieplek van de tumor en reconstrueren die plek onmiddellijk en zo optimaal mogelijk qua vorm en functie. Ons doel is ervoor te zorgen dat een chirurgische kankerbehandeling voor de patiënt zo weinig schadelijk als mogelijk is, zodat de levenskwaliteit niet in het gedrang komt."

Elektrochemotherapie

Bij de behandeling van huidtumoren is de afdeling Plastische, Reconstructieve en Esthetische chirurgie de enige in België en een van de weinige in Europa die elektrochemotherapie kan inzetten om meerdere en verspreide onderhuidse tumoren te behandelen. Deze effectieve en minimaal invasieve behandeling gebeurt onder korte algemene anesthesie. Ze combineert een korte infusie van chemotherapie met gelokaliseerde elektrische impulsactivatie op elk kankergezwel. Dit limiteert de toxische werking van het chemische product dat uitsluitend wordt gebruikt om de te behandelen tumoren aan te vallen, wat de patiënt de algemene secundaire effecten van chemotherapie bespaart. Indicaties voor deze behandeling zijn zeer specifiek, maar ze kan uitermate effectief zijn bij bepaalde melanomen en bijzondere vormen van borstkanker.

(Micro)chirurgie en verlies van lichaamsweefsel

Na een ongeval, ziekte of operatie kan een patiënt geconfronteerd worden met een verlies van lichaamsweefsel op een complexe anatomische locatie in het lichaam. Om dat gebied te reconstrueren, gebruiken plastische chirurgen weefsels die vergelijkbaar zijn qua uitzicht of samenstelling uit een ander deel van het lichaam van de patiënt.

  • • In het merendeel van de gevallen grenst dit weefsel aan het te reconstrueren gebied en wordt het optimaal gemodelleerd om het ontbrekende gedeelte te vervangen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de reconstructie van neus, lippen en oogleden.
  • • Wanneer het aangrenzende gebied niet voldoende weefsel biedt of het weefsel niet geschikt is voor een perfecte reconstructie van het beschadigde deel van het lichaam, wordt er weefsel uit andere gebieden verwijderd (bijvoorbeeld van buik of ledematen) en getransplanteerd op de reconstructieplaats. Dergelijke transplantatie vereist het opnieuw verbinden van de bloedvaten van het transplantatieweefsel met die in het ontvangende gebied. De diameter van deze bloedvaten bedraagt slechts een paar millimeter, dus vereist de procedure grote precisie. Vandaar het gebruik van een chirurgische microscoop. Deze technieken staan bekend als reconstructieve microchirurgie. Ze worden toegepast bij de reconstructie van de mond, tong, schedel, kaken en ledematen. Microchirurgie is ook een integraal onderdeel van de borstreconstructies na een kankerbehandeling.

De toegevoegde waarde van deze afdeling ligt in het brede gamma reconstructieve behandelingen die ze aanbiedt. Dit is de aanpak die gevolgd wordt in alle King Albert II Cancer Institute centra of excellence.

Vasculaire anomalieën

Tumoren en vasculaire misvormingen (angiomen) zijn ontwikkelingsanomalieën die alle weefsels met bloedvaten (slagaders, aderen en capillairen) of lymfevaten kunnen treffen. De meest zichtbare hiervan beschadigen de huid (bijvoorbeeld zogenaamde portvlekken), terwijl andere de slijmvliezen, spieren of diepe organen kunnen infiltreren.

Deze complexe problemen vereisen een multidisciplinaire en gepersonaliseerde aanpak. Het hoog aangeschreven Vascular Malformation Centre van de Cliniques universitaires Saint-Luc biedt een breed scala aan behandelingen en verwelkomt patiënten uit alle hoeken van de wereld. Ten eerste kan het centrum een nauwkeurige diagnose stellen van elke (zeldzame of vaak voorkomende) misvorming dankzij de expertise van wereldberoemde artsen die hypergespecialiseerd zijn in de behandeling van vaatafwijkingen en het gebruik van medische beeldvorming en moleculaire genetica. Het centrum kan alle recente behandelingen aanbieden, van de minst invasieve technieken tot de meest ingewikkelde operaties. "Behandeling vraagt vaak om een multidisciplinaire aanpak van specifieke medicijnen, interventieradiologie om de getroffen cellen uit te drogen en chirurgische ingrepen", aldus professor Laurence Boon, coördinator van het Vascular Malformation Center. "Ons evoluerend begrip van de oorzaken en mechanismen achter deze anomalieën stelt ons ook in staat om therapeutische tests te doen met nieuwe moleculen om patiënten te helpen voor wie we tot nu toe geen effectieve behandeling hadden."

Andere onderdelen van de afdeling plastische chirurgie

  • Labio-palataal centrum
  • Borstchirurgie
  • Wond- en littekenchirurgie
  • Algemene esthetische chirurgie

ONZE SPECIALIST : Professor Benoît Lengelé

Hoofd van de afdeling Plastische, Reconstructieve en Esthetische chirurgie van de Cliniques universitaires Saint-Luc.

BEKIJK PROFIEL

ONZE SPECIALIST : Professor Laurence Boon

Coördinator van het Vascular Malformation Centre van de Cliniques universitaires Saint-Luc

BEKIJK PROFIEL